
בחברה המערבית האחריות ההורית נלקחת כמובנת מאליה, בעוד שהיא טומנת לנו יותר אתגרים משנוכל להתכונן להם מבעוד מועד; חלקם בלתי צפויים אך מצויים בהם גם כאלה שבהחלט ניתן וראוי להתכונן אליהם מראש. למשל השאלה כיצד לבחור מוהל מוסמך וראוי לברית של התינוק שלנו היא שאלה גדולה בחייהם של כל זוג הורים המצפים להולדת בן. בכלל, גודל האחריות שלנו כהורים על שלומם ובריאותם של ילדינו הוא כמעט בלתי נתפס כאשר חושבים על כך. בחברות מסורתיות יותר מסייעים שבטים, משפחות או הסביבה החברתית הקרובה בניהול התקופה הראשונה הזו, בבירות שנעשות ואפילו בנשיאת האחריות, אך במקום בו אנו חיים – האחריות כולה מוטלת על כתפי ההורים.
עוד מראשית ההיריון אנו נוקטים צעדים מקדמי בטיחות, דואגים לבריאותו של העובר בנטילת הויטמינים והתוספים הדרושים, מקפידים על קיום שגרת חיים בריאה למענו ולמען בריאות האם, מנהלים מעקב ובדיקות שגרתיות שנותנים לנו אינדיקציה על מצב בריאותו של העובר ובכך מתכוננים ולומדים למלא את תפקדינו כמבוגרים האחראים בחייו הקרבים ובאים. את כל טיפולינו אלו אנו מקפידים לבצע אצל רופא מוסמך המתמחה בתחום.
כאשר מגיע הרגע לבחור במי שיבצע את ברית המילה לתינוקנו אנו ניצבים שוב בפני קבלת החלטה לא פשוטה ומכריעה, הפוגשת אותנו בשלב מאוד מוקדם של הורותנו. מובן לכל כי מוהל מוסמך חייב לבצע את ההליך. אך האם אנו יודעים מיהו מוהל מוסמך? מהי הכשרתו? מה מבדיל בין מוהל למוהל רופא? כיצד נבדקת הסמכתו זו? ומהי טובת הילד באמת?
לברית המילה שני אספקטים עיקריים- זה המסורתי וזה הפיזיולוגי-רפואי.
הורים רבים בוחרים בברית מילה מטעמי קרבה למסורת או בכדי למנוע מילדם התמודדות חברתית וצורך לעבור הליך זה בגיל בוגר יותר, בו הסבל הכרוך בהליך רב יותר. מבחינה מסורתית נהוג כי את הטקס והפרוצדורה מקיים רב שהינו מוהל מוסמך. אך כאן חשוב לדעת כי הסמכותיהם של מוהלים הינן שונות זו מזו במהותן ובתכליתן.
מוהל מוסמך דתי אשר איננו בעל הכשרה רפואית קונה לו לרוב את הכשרתו והסמכתו מתוקף היותו שוליה של מוהל ותיק ממנו ומן הסיוע וההשתתפות בבריתות לאורך השנים. אין בהסמכה זו כדי להעיד דבר על יכולתו להתמודד עם סיבוכים אפשריים וכן השלכות רפואיות או פיזיולוגיות שעלולים להיגרם כתוצאה מברית המילה.
אף כי הניסיון הינו גורם חשוב בהצלחת ביצוע הברית, חשוב לדעת כי קיימים גורמים נוספים חשובים יותר בהליך- מוהל מוסמך שהינו רופא המומחה בטיפול ביילודים ותינוקות ידע להתמודד עם גורם הכאב ולמזער אותו, כמו כן ידע לנטרל סכנות זיהום ואחרות הקשורות במצבו הבריאותי של התינוק או בתורשה (למשל – סכנת אי קרישת דם) ולנהל הליך במינימום סבל וסיכון.
כאשר אתם ניגשים לבחור מוהל לבנכם אל תסתפקו בכותרת מוהל מוסמך. העמיקו ובדקו מהי הסמכתו ואל תהססו לבקש המלצות מאנשים המכירים אותו ושביצעו אצלו את ברית המילה של ילדם לאחרונה. ובכל מקרה, העדיפו ברית רפואית שתקנה לתינוק טיפול מלא ואפשרות להקלה על הכאב הכרוך בהליך זה.